Mercedes Sprinter 313 CDI in noodloop

Mercedes Sprinter 313 CDI in noodloop

Patiënt

Mercedes Sprinter 313 CDI uit 2011

Klacht

Motorproblemen, de Mercedes Sprinter vliegt steeds in de noodloop, maar de oorzaak is onvindbaar

Diagnose

Voor een Sprinter 313 CDI uit 2011 met een OM651 motor hebben wij een nieuwe turbo geleverd. Dit is een auto met een dubbele turbo. Dan worden beide turbo’s altijd samen geleverd. De grote en de kleine turbo zijn dus vervangen. Van de oude turboset was de kleine turbo defect gelopen. Dé schadeoorzaak was niet direct te bepalen dus de garagist had alle mogelijke stappen ondernomen om de turbo correct te monteren. Zo was het complete inlaatsysteem gereinigd en is de oliedruk gecontroleerd. Daarnaast is het inlaat- en uitlaattraject gecontroleerd op vervuiling die mogelijk in de turbo is gekomen.

Steeds in de noodloop

Bij de proefrit lijkt de auto goed te rijden. Al merkt de monteur dat de auto wat langzaam aanvoelt. Hij controleert de auto nog een keer maar vindt geen afwijkingen. De auto wordt dus meegegeven aan de klant. De klant komt echter na enkele dagen terug met de klacht dat de auto in de noodloop gaat. Als hij de motor afzet en opnieuw start rijdt de auto weer normaal. Na korte tijd gaat de auto dan weer in noodloop. Op basis van deze klachten besluiten we om de auto te onderzoeken en te helpen om de diagnose te stellen.

Min 243 graden?

Bij het uitlezen van de foutcodes komen verschillende storingen naar voren die gerelateerd zijn aan de turbodruk. Zo geeft de auto aan dat de turbodruk te laag is en dat het signaal van de turbodruksensor niet correct is. Dit klopt met de klachten van de klant. We gaan een stapje verder en gaan tijdens het rijden live-data uitlezen. Daarbij geeft het motormanagement een paar opvallende meldingen. Zo heeft de auto tijdens het rijden een inlaatluchttemperatuur van -243 graden Celsius. Dit terwijl het buiten een comfortabele 25 graden Celsius is. Daarnaast is tijdens het rijden zichtbaar dat de turbodrukken nauwelijks van waarde veranderden tijdens het rijden.

Celsius of Kelvin

De -243 graden Celsius is een absurde waarde en kan wijzen op een defecte temperatuursensor. Maar er kan ook sprake zijn van een fout in de communicatie. Temperatuur kan gemeten worden in graden Celsius of in graden Kelvin. Waarbij het absolute nulpunt, -273 graden Celsius, 0 graden kelvin is. Als je -243 graden Celsius vertaalt naar Kelvin krijgt je 30 graden Celsius. Dat is meteen een stuk realistischer. We kijken dus nog even verder.

Geen vacuüm op de actuator

De turbodrukken veranderen niet tijdens het rijden met de auto. Dit is gek, want ondanks dat de turbo’s niet functioneren verwacht je wel dat de turbodruk varieert tijdens het rijden. Maar we zoeken nog even verder. We voeren enkele tests uit aan de auto om te kijken of er een fout waarneembaar is. Wat ons direct opvalt, is dat op het moment dat de auto gestart wordt er geen vacuüm op de actuator van de turbo komt te staan. Normaal gezien hoort er wel vacuüm op de actuator te komen aangezien deze actuator ervoor zorgt dat de grote turbo wordt afgesloten en alle uitlaatgassen naar de kleine turbo gaan. Dit zorgt ervoor dat de kleine turbo snel op druk kan komen en de auto dus vanuit lage toeren al vermogen heeft.

De magneetklep

Het vacuüm naar de turbo wordt geregeld door een magneetklep. Om te weten of deze goed functioneert, controleren we of deze correct wordt aangestuurd vanuit het motormanagement. Dit is het geval. Ook kijken we of er voldoende vacuüm vanaf de vacuümpomp komt. Ook dit blijkt in orde te zijn. Dus ondanks een correcte aansturing wordt er geen vacuüm naar de turbo gestuurd. Dit betekent dat de magneetklep defect is.

Afwijking in de waarde van de turbodruksensor

We vervangen de magneetklep, turbo krijgt weer vacuüm en wordt correct aangestuurd. Bij een proefrit is er enkel nog een lichte afwijking in de waarde van de turbodruksensor zichtbaar. Normaal gezien moet de turbodruksensor bij stationair ongeveer 1000 mbar aangeven. Van deze auto staat de druk echter op 1050 mbar. Voor de zekerheid vervangen we de sensor. Nu staat de druk weer netjes op 1000 mbar.

Advies

De auto rijdt weer helemaal perfect. Het is natuurlijk stom toeval, maar wij zien het wel vaker dat meerdere onderdelen tegelijk defect raken. Daarom is het belangrijk dat we bij de diagnose stapsgewijs te werk gaan. En niet te snel weer naar de turbo kijken. Lees ook ons artikel: van foutcode naar oplossing.

In onze webshop vindt u een turbo voor de Mercedes Sprinter 313 CDI.
Heeft u vragen of opmerkingen? Mail me.