VW Transporter 2.5 TDi met fout P0299 underboost

VW Transporter 2.5 TDi met fout P0299 underboost

PATIËNT

Een VW Transporter 2.5 TDi 128 pk uit 2008

KLACHT

Foutcode P0299: underboost

DIAGNOSE

We krijgen een belletje van een garagist die zich afvraagt waarom het motormanagement foutcode P0299 geeft, oftewel underboost. De metingen geven namelijk aan dat er niets aan de hand is met de turbodruk. We luisteren naar z’n verhaal en vinden het ook gek. De garagist vertelt welke waarden de turbodrukzender en luchtmassameter geven en we weten dat die kloppen. Toch blijft de turbodruk achter. Hoe harder de auto rijdt, hoe meer de turbodruk zelfs afwijkt van de gewenste turbodruk. Bij een constante gaspedaalstand loopt de snelheid trouwens ook langzaam terug.

Is de turbo lek? Dat zóu de lage turbodruk kunnen verklaren. We adviseren de garagist om het vacuümgedeelte van de turbo te controleren. Deze metingen zijn allemaal in orde. Dat is mooi, dan weet de garagist in ieder geval dat hij de turbo niet hoeft te vervangen. Maar de storing is nog niet verholpen, dus we zoeken verder.

ADVIES

Uit ervaring weten we dat te lage turbodruk ook vaak een oorzaak is van teveel tegendruk vanuit de uitlaat. Ondanks het feit dat er geen storingscodes zijn, stellen we voor dat de garagist in deze richting wat checks doet. Hij maakt de voorpijp los, zodat de turbo de uitlaatgassen goed kwijt kan en maakt een kort ritje. Nu trekt de auto weer als voorheen. Aha, we zitten dus op het juiste spoor! De garagist meldt dat het roetfilter verstopt is. Hij had dit nog niet eerder gecontroleerd, omdat de drukverschilsensor niets aangaf. Nu hij gericht kijkt, ziet hij dat de leidingen naar de drukverschilsensor verstopt zijn met roet. Best logisch dat de drukverschilsensor geen fout meldt, want het slechte nieuws kan hem niet bereiken. De garagist maakt de leidingen schoon, vervangt het roetfilter en de auto rijdt weer als vanouds. Z’n klant zal blij zijn dat de storing zo snel is verholpen en dat de rekening meevalt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Mail me jason.vansurksum@th-group.eu