Drie keer een kapotte turbo
PATIËNT
Volkswagen Golf 2.0 TSI, bouwjaar 2018
KLACHT
Drie turbo’s achter elkaar kapot… dat is niet alleen een ernstige kostenpost, het is ook een ernstige hoeveelheid frustratie. Voor de eigenaar van de auto én in dit geval voor twee monteurs van twee verschillende garagebedrijven. Monteur Twee is TurboPartner en hij verschijnt bij ons met twee defecte turbo’s – turbo twee en turbo drie om precies te zijn – en de vraag: ‘wat is er toch fout gegaan?’
DIAGNOSE
Als TurboPartner heeft hij geleerd dat hij eerst op zoek moet gaan naar de werkelijke oorzaak, voordat je een nieuwe turbo installeert. Die oorzaak vond hij al gauw: een losse moer. Snel weg ermee. Precies volgens voorschrift monteert hij vervolgens de nieuwe – derde – turbo. Om ervoor te zorgen dat deze nieuwe turbo niet in aanraking komt met vuil en daardoor kapot gaat, vervangt hij het oliefilter en het luchtfilter. Maar waarom draait ook deze perfect gemonteerde turbo stuk?
Alles bij elkaar is het een lastig verhaal. Zeker omdat de motor nog geen 35.000 km heeft gelopen. Deze schade verwacht je gewoon niet. Uit ervaring weet ik dat de ware oorzaak wel aan het licht komt als ik de turbo uit elkaar haal en alle onderdelen grondig bestudeer. Bij de tweede turbo zie ik inderdaad een enorme beschadiging, die is veroorzaakt door het losse moertje van de eerste turbo. Maar ook bij de derde turbo is het compressorwiel volledig verwoest.
Maar wat me vooral opvalt bij de derde turbo: de as is gebroken maar niet verkleurd. Dat betekent in ieder geval dat de schade bij deze turbo niet is ontstaan door te weinig smering. Want te weinig smering betekent te weinig koeling, waardoor het metaal verkleurt. Maar waardoor is de as dan wél gebroken?
ADVIES
Een logische conclusie is dat de turbo té veel toeren ging maken. De zogenaamde overspeed. Daarbij draait de turbo zo snel dat de as in onbalans raakt. Hierdoor raakt het compressorwiel de backplate en breekt de as. Overspeed kan ontstaan door verschillende oorzaken. Maar gezien de leeftijd van de auto en de zorgvuldige montage door de monteur kunnen veel mogelijke oorzaken worden uitgesloten, zoals een vervuild luchtfilter, een losgeschoten turboslang aan de drukzijde of te hoge oliedruk.
Er blijft eigenlijk één oorzaak over en die is zeer plausibel, zeker gezien het type auto. En dat is tuning. Om het vermogen van de auto te vergroten, kun je de gewenste turbodruk in het motormanagement verhogen. Dat kan heel goed werken, als je in de gaten houdt dat je de maximaal aantal toeren van de turbo niet overschrijdt. In dit geval bleek de motor inderdaad te zijn getuned.
De oorzaak voor de schade is dus overspeed. En het is goed om te onthouden dat de turbo zelf nooit de oorzaak is voor het op hol slaan. Meer over de oorzaken leest u in ons artikel Wat betekent overspeed precies.
Zelf een diagnose stellen? Dat gaat snel en eenvoudig via de turbo-kennisbank . Of download de app in de app stores. Natuurlijk bieden we ook persoonlijke ondersteuning. Dus, heeft u vragen of opmerkingen? Mail ons