Turbo Dokter: Volvo S60 2.0 T

1 February 2016

Patiënt

Volvo S60 2.0 T

Klacht

Rammelend geluid in de turbo

Diagnose

Een monteur belt ons omdat hij een Volvo S60 in reparatie heeft waarvan de turbo rammelt. Het geluid is te horen bij accelereren tussen de twee- en de drieduizend toeren. Daarna verdwijnt het geluid weer.

We verdenken meteen de waste-gate klep. Bij veel benzinemotoren met een turbo gaat de waste-gate kapot door de hoge temperaturen. De waste-gate komt dan los te liggen en veroorzaakt een rammelend geluid. Dit komt vaker voor. Maar… zo snel was deze storing niet opgelost. De monteur vertelt ons namelijk dat de waste-gate regeling geen speling vertoont. Toch komt het geluid overduidelijk uit de turbo.

Dit willen we zelf nader onderzoeken in onze werkplaats. De monteur is het ermee eens. Als hij de turbo demonteert om naar ons te sturen, merkt hij dat er iets los zit in de turbo. Aha… de oorzaak van het rammelende geluid! Maar wát er precies los zit, dat kan hij niet ontdekken.

Advies

Bij ons in de werkplaats zien we dat het pijpje van de waste-gate in de turbo is losgeraakt. Een typisch gevolg van de constructie van dit type motor. Normaal worden het uitlaathuis en het uitlaatspruitstuk uit één stuk gegoten. In dit geval betreft het echter een spruitstuk waarbij de uitlaatgassen gescheiden blijven, zoals bij een spaghetti-uitlaatsysteem. Het voordeel hiervan is dat de energie optimaal aanwezig blijft in de uitlaatgassen en de turbo optimaal wordt aangedreven. Meer daarover leest u in twin scroll. Op de foto’s is te zien dat dit een systeem is van buisjes en een omhulsel. De plek waar het pijpje van de wastegate is losgekomen is een punt waar de binnen- en de buitenmantel met elkaar verbonden zijn. Door trilling kan zo’n pijpje losscheuren. Na montage van de gereviseerde turbo zijn alle problemen verholpen.

Nieuws van Volvo: PowerPulse luchtinjectie

Volvo is overigens bezig met de ontwikkeling van een diesel met PowerPulse luchtinjectie: superinteressante techniek om nóg sneller vermogen te leveren. Hóeveel sneller… dat verklapt Volvo nog niet. Meer daarover leest u in dit artikel van AMT en bekijk ook animatie bekijken.
Op z’n vroegst komt dit type in 2017 op de markt. Het duurt dus nog even voordat uw klanten ermee bij u komen. Wij duiken alvast gretig in de materie, zodat we – als het zover is – u ook bij storingen met PowerPulse luchtinjectie kunnen adviseren.

 

Een turbo voor de Volvo S60 vind u in onze turbo shop.
Heeft u vragen of opmerkingen? Mail me.