Turbo Dokter: VW Crafter 2.0 TDI CKTC/CKTB

15 November 2017

Patiënt

VW Crafter 2.0 TDI CKTC / CKTB

Klacht

Niet voldoende vermogen

Diagnose

De motor van een VW Crafter levert niet voldoende vermogen en het motormanagement meldt P0299 (turbodruk regelgrens onderschreden) en P2563 (signaal positiesensor incorrect). Op basis van deze storingscodes heeft de garagist diverse onderdelen gecontroleerd en vervangen. Zo heeft hij een nieuwe turbodruksensor gemonteerd en de luchtmassameter vervangen. Daarnaast heeft hij de magneetklep voor de vacuümaansturing van de turbo vervangen. Maar… niets mag baten. De garagist belt ons met de vraag: ‘wat nu?’.
Aan de telefoon geven we aan welke punten hij nog kan nakijken. Zoals de aansturing van de turbo. Bij verschillende drukwaarden horen verschillende hoeveelheden vacuüm. Dit kan hij controleren door tijdens een testrit de hoeveelheid vacuüm te meten die vanaf de magneetklep naar de turbo gaat. Verder adviseren we hem om te controleren hoe groot de slag is die de hevel op de turbo maakt.

De slag van de hevel

De garagist maakt een testrit en constateert dat de vacuümaansturing goed is. Vervolgens demonteert hij enkele onderdelen en meet de slag van de hevel. Kijk, deze maakt maar een slag van 7 mm! Hierdoor is de turbo waarschijnlijk niet in staat om goed af te regelen.

Witte aanslag

Naar aanleiding van deze diagnose besluit de garagist om de defecte turbo naar ons te sturen zodat wij een deskundige blik kunnen werpen op de turbo zelf. Als we de turbo demonteren zien we dat de variabele regeling vervuild is geraakt. Kijk maar naar de foto’s: een witte aanslag heeft zich afgezet op de geometrie en deze geblokkeerd. Wij herkennen dit direct als het residu van verbrande of verdampte koelvloeistof.

Koelvloeistof in het uitlaatsysteem

Dat betekent dat een externe factor de oorzaak is van de turboschade. In dit geval de lekkage van koelvloeistof elders in de motor, bijvoorbeeld vanuit de cilinderkop of vanuit de EGR. De garagist constateert inderdaad dat de watergekoelde EGR defect is. Hierdoor komt er koelvloeistof in het uitlaatsysteem en dit zorgt voor de afzetting in de turbo.

Advies

We zeggen het vaker en uit deze casus blijkt het ook weer. Het is belangrijk om bij een turboschade verder te kijken dan alleen de turbo, zodat je zeker weet dat je de werkelijke oorzaak van de turboschade opspoort. Indien er op dit voertuig een andere turbo zou zijn gemonteerd, dan was ook deze turbo weer met dezelfde schade defect geraakt.

Een turbo voor de VW Crafter vind u in onze turbo shop.
Heeft u vragen of opmerkingen? Mail me.