FAQ: Hoeveel speling mag een turbo hebben?

Ieder z’n vak. Een turbo is een ingewikkeld stukje techniek. Daarom is het helemaal niet vreemd als u een vraag heeft. Bel ons, we helpen u graag! Gelukkig doen velen van u dat. Hieronder één van de meest gestelde vragen: Hoeveel speling mag een turbo hebben?

U mag geen axiale speling hebben

Allereerst is het belangrijk om onderscheid te maken in de verschillende soorten speling bij een turbo. Axiaal of radiaal. Axiale speling is speling over de lengterichting van de as. Daar mag u absoluut géén speling hebben. Zit hier beweging in, dan is de turbo defect. Of binnenkort defect.

Iets radiale speling

Dan is er nog de radiale speling. Dat is de beweging naar links of rechts ten opzichte van de as. Daar heeft een turbo altijd een beetje speling. Dat is zelfs noodzakelijk want er moet wel een dunne laag olie tussen kunnen. Hoeveel speling? Dat is afhankelijk van het type en het merk van de turbo. Het gaat hier ook niet echt om een maximaal toelaatbare waarde.

Aangelopen-compressorhuis

Aanloopsporen?

Hoe kun je dan bepalen of de turbo vervangen moet worden? Ik kijk altijd of ik aanloopsporen zie in de behuizing van de turbo. Hoe klein ook, maar als die er zijn, dan is het mis. Dan kunt u ons beter even bellen voor hulp bij de diagnose en de mogelijkheden voor vervanging van de turbo. Ook bij turboschades geldt vaak dat het beter is om schade zo snel mogelijk te herstellen, omdat dan de schade, de prijs van de revisie en eventuele gevolgschade beperkt kan blijven.

Lees ook onze veelgestelde vragen over turbo’s

Heeft u vragen? Mail me gerust.