Waarom duurt een turbo revisie twee dagen?

Waarom duurt een turbo revisie twee dagen?

André Veldjesgraaf | september 2016

Vragen staat vrij, zeker bij ons! Met alle ervaring die we in de loop van de jaren hebben opgedaan kunnen we de meeste vragen makkelijk beantwoorden. Dat vinden we leuk en het zorgt ervoor dat we betrokken blijven bij de dagelijkse praktijk binnen garagebedrijven. We snappen dus heel goed dat u het liefst een gereviseerde turbo dezelfde dag nog weer terug ontvangt. Waarom dat helaas niet gaat, vertellen we u hier.

Het reviseren van een turbo is een secuur proces. In de loop van de jaren hebben we dit proces geperfectioneerd, zodat we met recht kunnen zeggen dat een turbo die door ons is gereviseerd net zo goed is als een nieuwe turbo. Het reinigen is een heel belangrijk onderdeel van het revisieproces. En dat reinigen, dat kost nou eenmaal tijd.

Kleine oliekanalen
Een turbo bestaat uit verschillende materialen, die elk hun eigen reinigingsbehandeling vragen. De actuator, bijvoorbeeld, bevat rubber. Die gaat niet, zoals het compressorwiel, in de wasmachine. En de kleine oliekanalen van de turbo, die vaak een diameter hebben van niet meer dan 1,5 mm., gaan een paar uur in de oven, op de hoge temperatuur (350 ⁰C). Hierdoor verkoolt de aanwezig olie, die daardoor makkelijker kan worden verwijderd. Het zijn met name de uren in de oven (en het afkoelen daarna) die ervoor zorgen dat we de gereviseerde turbo écht niet dezelfde dag nog weer kunnen leveren.

Diagnose stellen
Toch loont het de moeite om even geduld te hebben. Tijdens de revisie kijken we namelijk nauwkeurig naar beschadigingen. Op die manier kunnen we een diagnose stellen en u vertellen waardoor de turbo defect is geraakt. Zo kunt u de ware oorzaak van de schade herstellen voordat u de gereviseerde turbo monteert en de kans op herhaalschade uitsluiten.