Drie gouden regels om turboproblemen te voorkomen

15 August 2016

Turbo’s zijn bestand tegen extreme bedrijfsomstandigheden en gaan normaal gesproken net zo lang mee als de motor. Maar onder bepaalde omstandigheden zijn het toch best gevoelige jongens. Hou rekening met de volgende drie gouden regels en dan is de kans op storing nihil.

  1. Hou de turbo gesmeerd. Ververs de olie volgens de instructies van de fabrikant en zorg ervoor dat het oliefilter en de drukregeling correct worden onderhouden.
  2. Hou de olie schoon. Verontreinigde olie kan desastreuze gevolgen hebben voor een turbo die ronddraait met een toerental tot wel 200.000 tpm.
  3. Voorkom binnendringen van vreemde deeltjes. Wees met name voorzichtig bij het monteren van een turbo en zorg ervoor dat het luchtfilter correct is geplaatst. Het binnendringen van zelfs maar een heel klein object heeft hetzelfde effect als wanneer je een stok tussen de spaken van een draaiend fietswiel steekt.

We hebben deze tips eerder gepubliceerd. En we merken aan de vragen die we regelmatig krijgen dat ze nog steeds actueel zijn. Daarom maken deze tips ook altijd deel uit van de Montage instructie die we bij elke turbo uit onze turboshop meeleveren.

Heeft u vragen of opmerkingen? Mail me.