Fotoverslag: Turbo van een Audi A3 met turbodrukproblemen

1 October 2017

Deze turbo kwam bij ons, omdat het motormanagement aangaf dat er turbodrukproblemen waren. Tijdens het revisieproces onthullen de verschillende onderdelen als vanzelf de oorzaak van de schade. Kijkt u maar mee.

  
Op deze beide foto’s zien we dat het turbinehuis is gescheurd. Niet alleen bij de wastegate, in dit geval zelfs uitwendig. Hier is duidelijk sprake geweest van een hoge thermische belasting, ofwel: oververhitting.


Door de hoge temperatuur is de olie verbrand. Dat is ook te zien aan de turbineas. Kijk maar: veel koolopbouw. Ook ziet u hier dat de lagerplaatsen zijn ingesleten.


Dit is het axiaallager. We zien een sterke verkleuring, veroorzaakt door de hoge temperatuur in de turbo. Als de temperatuur in de turbo eenmaal te hoog is, ontstaat er een soort vicieuze cirkel van gevolgen die elkaar versterken. Want, doordat de olie op het lager verbrandt, raken de olieaanvoerkanalen in het lager verstopt. Daardoor is er geen oliesmering meer, waardoor  de temperatuur nóg meer oploopt.

Inmiddels is deze turbo overigens in onze werkplaats volledig gereviseerd. De beschadigde delen hebben we vervangen. Overigens, bij een turbo revisie vervangen we altijd álle lagerdelen en afdichtingsdelen. De gereviseerde turbo is nauwkeurig nagemeten en kan weer vele duizenden kilometers z’n werk doen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Mail me