VAG 1.2 TSI met foutcode P334B00

UPDATE 7-11-2019:
Doordat er in de loop van de tijd meerdere aanpassingen en software updates zijn gedaan in dit voertuig worden sinds medio 2018 door TH alleen nog maar turbo’s geleverd met de laatste versie actuator. Deze actuator is dan ook compatible met de laatste software update waardoor de eerdere modificatie ’plaatje’ niet meer toegepast hoeven/ mogen worden.

PATIËNT

1.2 TSI VAG, motorcode CBZA/B/C, foutcode P334B00

KLACHT

Meestal behandelen we in deze rubriek 1 patiënt tegelijk. In dit geval betreft het een hele volksstam, om precies te zijn de VAG, dus alle Seats, Skoda’s, Audi’s en Volkswagens. Wat is het geval? Bij een turbo die gemonteerd wordt bij 1.2 TSI motoren, met motorcode CBZA/B/C kán het zijn dat de wastegate hevel teveel speling heeft.

DIAGNOSE

Al in de eerste kilometers van een nieuwe auto kan de overmatige speling op de wastegate hevel optreden. Maar de elektronische actuator compenseert die speling door een minder grote slag te maken. Zo blijft de turbodruk voldoende en ontstaat er in eerste instantie geen storing. De speling wordt echter op een gegeven moment te groot. Met de foutcode P334B00 geeft het motormanagement aan dat er een storing is op de actuator en uw logische reactie is dat u de turbo vervangt. En nu komt het lastige: na plaatsing van de nieuwe turbo komt het soms voor dat het motormanagement uitgaat van de oude afstelgegevens. Hierdoor kan tijdens de proefrit weer dezelfde foutcode terugkomen.

ADVIES

Vervangt u een turbo bij motorcode CBZA/B/C in de VAG groep, besteed dan extra aandacht aan de test. Geeft het motormanagement direct weer dezelfde foutcode, reset dan het motormanagement. Geeft het motormanagement daarna wéér dezelfde foutcode, monteer dan een extra afstandsschijfje. Wij hebben inmiddels de montageinstructies hierop aangepast en leveren het benodigde afstandsschijfje standaard mee.

Lees ook: Van foutcode naar oplossing

Heeft u vragen of opmerkingen? Mail me.