Fiat Punto Evo 1.3 met lekkende turbo

Turbo Dokter - Fiat Punto

PATIËNT

Een Fiat Punto Evo 1.3 uit 2012

KLACHT

Te weinig vermogen en turbo lekt.

DIAGNOSE

Een garagist heeft de Fiat in reparatie, omdat hij te weinig vermogen levert. Bij het standaard onderzoek ziet de monteur al gauw dat de turbo olie lekt. Aha, de schuldige is gevonden. Vervangen die hap! Het lijkt een simpel geval, maar ook bij dit soort standaard voorvallen vragen wij altijd even of er ook andere storingen zijn. ‘Nee’, antwoordt de monteur, ‘de turbo doet het niet goed. Verder heb ik alles gecheckt, niets aan de hand. Oh ja, er zit ook een storing op de gloeibougie. Maar dat heeft er niets mee te maken.’

ADVIES

Wij zijn meteen gealarmeerd. De defecte gloeistift heeft wél een relatie tot de defecte turbo. Hierdoor krijgt het roetfilter namelijk geen seintje om te gaan regenereren. Dit regenereren wordt normaal gesproken automatisch geregeld door het motormanagement. Tijdens dit proces worden de opgehoopte roetdeeltjes verbrand. Hierdoor worden de deeltjes omgezet in kooldioxide en water en kunnen ze geen kwaad meer.

Ophoping van roetdeeltjes

U snapt het al: niet regenereren betekent dat de roetdeeltjes zich blijven ophopen. Het gevolg is dat het roetfilter verstopt raakt. Daardoor neemt de tegendruk van de uitlaatgassen toe. Deze uitlaatgassen moeten een andere uitweg zoeken en de eerste de beste route is via de turbo. In dit geval is hierdoor slijtage ontstaan op de zuiverveer en de zuigerveergroef van de turbine as. Dit heeft dan weer tot gevolg dat de olie aan de turbinekant gaat lekken. Vervangen van de turbo is de enige remedie. De gloeistift had de garagist sowieso ook wel vervangen. Maar nu weet hij dat hij ook even het roetfilter moet reinigen of vervangen om herhaalschade te voorkomen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Mail me.