Peugeot Boxer met foutcodeP0235

PATIËNT

Peugeot Boxer

KLACHT

Spookmelding P0235

DIAGNOSE

Tijdens een reguliere onderhoudsbeurt ontdekt een garagist dat het motormanagement een storing aangeeft: P0235, ofwel laaddruk niet in orde. Omdat er niets aan de hand is, verwijdert de monteur de melding. Tijdens de proefrit heeft de auto voldoende vermogen en de foutcode blijft weg. Na een tijdje komt de klant echter terug bij de garagist en meldt dat het motormanagementlampje aangeeft dat er een storing is. En warempel… daar is foutcode P0235 weer.

De garagist rijdt met live data om te zien of de turbodruk ergens afwijkt van de gevraagde druk. Dit is niet het geval. De melding wordt verwijderd en … líjkt niet meer terug te komen. Wijzer geworden laat de monteur de auto even met rust. En inderdaad, als hij de auto na een tijdje weer start geeft het motormanagement wéér dezelfde foutcode. Dit proces van resetten, rijden, wegzetten en opnieuw starten herhaalt hij een paar keer. En iedere keer verschijnt na een tijdje weer die foutcode. Wat nu? De garagist weet het niet meer en belt ons.

ADVIES

Op basis van de voorinformatie vermoeden wij dat het geen mechanische, maar een elektronische storing is. Normaal gesproken komen storingen aan het laaddruksysteem pas naar voren als er wordt gereden met de auto. Op het moment dat de auto wordt gestart, doet het laaddruksysteem nog niet zoveel. Wel worden er enkele systemen gecheckt. De garagist heeft dit echter allemaal al uitvoerig gecontroleerd en getest. Daar kunnen wij niets meer aan toevoegen.

Bevriend Fiat-specialist

Omdat dit ook nieuw is voor ons, doen we wat veldonderzoek. We leggen het probleem voor aan een bevriende Fiat-specialist. En hij weet ons te vertellen dat hij dit wel vaker heeft meegemaakt. De oorzaak heeft hij ook nog niet kunnen vinden. Wel vertelt hij dat het probleem meestal verdwijnt na een software-update.

Succesvolle software-update

We geven dit terug aan de garagist. En hij laat weten dat de foutmelding na de software-update inderdaad niet meer is teruggekomen. Deze casus blijft in ons hoofd doorspoken, totdat we weten wat de aanleiding van deze storing is.

In onze webshop vindt u een turbo voor de Peugeot Boxer.